Je hebt niemand nodig om je goed te voelen.

door

Je goed voelen.

Ik kan me voorstellen als je de titel van deze blog leest dat je denkt: ja maar we hebben elkaar toch nodig? We zijn toch bedoeld om er voor elkaar te zijn en elkaar te helpen?

Dat is ook zo. Maar toch heb jij niemand nodig om je goed te voelen. In deze blog leg ik je uit hoe dat werkt.

Afhankelijk zijn van de ander.

Hoe het met ons gaat, hoe we ons voelen wordt vaak bepaald door de mensen om ons heen. Als de ander zich slecht voelt, denken we dat we dat moeten oplossen. Dat wij daar verantwoordelijk voor zijn. Dan gaan we ons aanpassen aan de ander, totdat hij of zij weer ok is.

Want als de ander weer ok is en aardig voor ons kan zijn, gaat het ook weer goed met ons. Zo pleasen we de ander uit angst voor afwijzing.

Verwachtingen.

Als je niet lekker in je vel zit, wil je dit zo snel mogelijk oplossen. Want je wilt je goed voelen. Je hoopt dat een ander het merkt en jou helpt. Of je verstopt het juist voor anderen om de ander niet tot last te zijn, maar je hebt wel verborgen verwachtingen. Je verwacht dat de ander je aandacht geeft, want dat heb je nodig, toch?

We willen gezien worden, aardig gevonden worden. En als dat lukt, voelen we ons goed. Maar als dat niet lukt geeft dat een naar gevoel en gaan we op zoek naar manieren om van dat nare gevoel af te komen. Dit doen we door bijvoorbeeld een zak chips leeg te eten, of door online te gaan shoppen. Of we gaan klagen en de ander dingen verwijten. Dit geeft soms even voldoening. Maar die is snel weer over.

 

De ander bepaalt.

Als we verwachtingen hebben laten we dus de ander bepalen hoe het met ons gaat. Geeft hij of zij mij aandacht? Dan gaat het goed. Gebeurt dit niet? Dan voel ik me minder goed.

We zijn dan afhankelijk geworden van de ander. Hij of zij bepaalt hoe je je voelt. Dit betekent dat je zelf de regie kwijt bent. Je geeft de ander macht over jou.

Wat heb je nodig van de ander?

Ga eens bij jezelf na of jij verwachtingen hebt van mensen om je heen. Wat verwacht je van de ander? En als je dat niet krijgt, kun je dat aan? Verwacht jij bijvoorbeeld van je dochter of van je moeder dat ze je elke week even belt om te vragen hoe het gaat? Of hoop je al heel lang op een excuus van iemand die jou pijn heeft gedaan?

Hoe voel je je als dat wat je hoopt of verwacht niet gebeurt? Zo geef je de ander macht over hoe jij je voelt. Dat klinkt niet prettig, toch?

Ik heb jaren lang in dit systeem van verwachtingen vast gezeten. Als ik graag iets wilde, zoals een cursus volgen of iets leuks voor mezelf kopen dan verwachtte ik dat mijn omgeving hier net zo enthousiast over was als ik. En als dit niet zo was, dan was ik teleurgesteld en gunde ik het mezelf niet om bijvoorbeeld die cursus te volgen. Dit gaf mij een gevoel van frustratie. Ook merkte ik dat ik onbewust boze en verwijtende gedachten kreeg. En uiteindelijk gaf dat voor iedereen een vervelende sfeer. Nu heb ik geleerd dat ik zelf verantwoordelijk ben voor wat ik voel en voor de keuzes die ik maak. Natuurlijk mag je dingen overleggen, maar die ander is vrij om te reageren zoals hij of zij wil. Deze reactie hoeft niet te voldoen aan mijn verwachtingen. Hoe de ander ook reageert, Ik blijf zelf verantwoordelijk voor de keuzes die ik maak. Ik ben niet meer afhankelijk van de ander daarin. En dat geeft een enorm gevoel van rust.

Alles zit in jou.

Alles wat je nodig hebt om je goed te voelen zit al in jou. Jij bent goed genoeg, ook zonder de bevestiging van de ander. Jij bent krachtig genoeg om het leven te leven zoals jij dat wilt. Zoek je veiligheid niet in een ander, maar in jezelf.

Verwacht niet dat een ander het voor je oplost. Pak de regie over je leven, maak keuzes en zorg goed voor jezelf. Vanuit die kracht kunnen we de ander lief hebben. Kunnen we geven zonder terug te verwachten.

Natuurlijk hebben we elkaar nodig. Maar niet om jouw gevoel van tekort op te vullen, maar om te delen, te zorgen, te geven, te ontvangen, lief te hebben, te genieten, te troosten en met elkaar diepe verbinding te voelen. Niet vanuit afhankelijkheid, maar vanuit kracht.

Samenvatting.

Je hebt niemand nodig om je goed te voelen. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen welbevinden. Verwacht niet dat de ander je ziet. Maar zie jezelf. Vervul je eigen behoeften en verlangens.

Dan kun je geven vanuit kracht en ontvangen vanuit liefde. En ben je niet afhankelijk van de ander.

 

Wil je hier meer over weten? Volg dan één van mijn online cursussen of maak hier een afspraak voor en gratis informatie gesprek. Ik help je graag verder.