Hoe doorbreek je uitstelgedrag?

door

Niet op gang kunnen komen.

Er zijn van die dagen dat er niks uit mijn handen komt. Terwijl ik juist allerlei dingen van plan was. Mijn aandacht verplaatst zich dan van even op instagram kijken, naar mijn mail checken, naar een lijstje maken van dingen die nog moeten, naar toch nog even facebook openen, naar nog één kopje koffie en dan ga ik echt beginnnen. Maar ook dan lukt het niet. Herken je dit? In deze blog geef ik je tips hoe je dit uitstelgedrag kunt doorbreken.

Weerstand voelen.

Elke keer als ik wil beginnenen aan een taak, dan voel ik weertstand en ga ik in gesprek met mezelf. Mijn hoofd zegt dat ik toch echt iets moet gaan doen. Anders is het zonde van mijn dag. Maar alles in mijn systeem ervaart weerstand. Ik heb echt geen zin. Ik ben moe.

Hier kan ik best een tijdje druk mee zijn. Het is goed om op zo’n moment even stil te staan bij je gevoel. Geef dat gevoel van weerstand ruimte. Misschien wil het je iets zeggen. In mijn e-book “In 5 stappen meer rust in je hoofd” laat ik je zien hoe dit werkt.

Maak het klein.

Ook als je nergens zin in hebt en geen energie hebt lukt het vaak wel om iets kleins te doen. Spreek met jezelf af dat je 10 minuten iets gaat opruimen of schoonmaken of wat je taak ook is. 10 minuten, meer niet. Dat kan je overzien en klinkt heel anders dan een hele badkamer schoonmaken of de hele tuin onkruidvrij maken. Dus 10 minuten iets schoonmaken in bijvoorbeeld je badkamer. Zet de timer en stop als de 10 minuten om zijn. Wil je toch nog even wat afmaken? Prima, maar maak het niet te lang.

Zo nu heb je toch iets gedaan. Je kunt nu nog 10 min besteden aan een andere taak. Maar dat hoeft niet.

 

Jezelf buiten spel zetten.

Op deze manier zet je je hoofd en gevoel even buiten spel en kies je om jezelf heen. Het voorkomt discussie met jezelf. Dit kun je nog versterken door je taken in een app te zetten. Ik gebruik hiervoor de keuzeroulette app. Ik zet een aantal taken die ik moet doen erin en laat het roulette wiel bepalen wat ik ga doen. Wat ik draai dat doe ik zonder discussie.

Breng structuur aan.

Een hele lege dag kan overweldigend voelen. Het lijkt heerlijk een dag helemaal geen afspraken. Maar voor mensen met uitstelgedrag is het een dag met uitdagingen. Help jezelf door de dag of de week in blokken te verdelen. Een blok voor huishouden, een blok voor administratie, een blok voor mantelzorg enz. En vergeet niet een blok voor tijd voor jezelf toe te voegen. Hoe lang een blok duurt bepaal jij.

ALs je dit van te voren doet dan geeft dat duidelijkheid voor je systeem. Je voorkomt dat je van alles door elkaar gaat doen en dat je niet weet waar te beginnen. Stel je hebt je ochtend verdeeld in een blok huishouden en een blok tijd voor jezelf. Dan start je met het huishouden door de 10 minuten taken in te zetten en eventueel gebruik te maken van de app. Is na één of 2 uur dat blok om dan begint het blok tijd voor jezelf. Ga iets doen wat je graag doet. Je hoeft dan niet meer na te denken over je taken. Want vanmiddag of morgen staat er weer een blok voor huishouden. Zo creëer je overzicht en rust.

Voldoening.

Is het gelukt om een paar 10 minuten taken uit te voeren, dan geeft dat meer voldoening dan dat je niks hebt gedaan. Misschien heb je niet zoveel gedaan als je van plan was, maar je hebt wel wat gedaan. De rest komt wel weer als je een betere dag hebt.

Samenvatting.

Uitstelgedrag voelt zwaar, geeft je vaak een schulgevoel. Je voelt weerstand en baalt van jezelf. Hoe kun je dit doorbreken?

1. Neem even tijd om je weerstand te doorvoelen.

2. Maak je taken klein en gebruik de 10 minuten methode.

3. Maak het leuk door de keuzeroulette in te zetten.

4. Breng structuur aan door gebruik te maken van blokken.

 

Wil je hier meer over weten? Volg dan één van mijn online cursussen of maak hier een afspraak voor en gratis informatie gesprek. Ik help je graag verder.