2 tools voor meer rust in je hoofd.

door

Zit jouw hoofd soms ook zo vol?

Soms zit mijn hoofd zo vol, dan ben ik alleen maar aan het denken en piekeren. En nemen mijn gedachten me mee naar de toekomst, waar ik alles fout zie gaan. Heb jij dat ook wel eens? Dan maak je je zorgen over allerlei dingen die nog moeten gebeuren. Dit kost je veel tijd en levert vaak een zwaar en somber gevoel op. In deze blog geef ik je 2 tools die je kunt gebruiken om meer rust in je hoofd te ervaren.

Je gedachten maken je somber.

Ons denken heeft een sterke invloed op hoe we ons voelen. De hersenen maken geen onderscheid tussen bedachte gevaren en echte gevaren. Je lijf geeft een stressreactie als het gelooft dat er een gevaar of moeilijke situatie is. Ook als je dat alleen maar bedenkt. Ons inbeeldingsvermogen is zo sterk dat we ons systeem kunnen laten geloven dat wat we bedacht hebben al echt plaats vindt.

Kan het ook anders?

We voelen ons somber of gefrusteerd door iets wat we zelf bedacht hebben en (nog) geen waarheid is. Maar als ons inbeeldingsvermogen zo sterk is, kunnen we het dan ook inzetten om ons beter te voelen?

Doe hiervoor de volgende korte oefening:

Neem als voorbeeld iets waar je je zorgen om maakt. Het is dan makkelijk om te bedenken wat er allemaal mis kan gaan. Let op wat voor gevoel het je geeft als je dat allemaal voorstelt. Neem nu dezelfde sitatie en bedenk dan wat er gebeurt als het allemaal perfect gaat en het een goede afloop heeft. Wat voor gevoel geeft het je als je dat bedenkt? En weet dat de waarheid meestal in het midden ligt.

Toekomstgedachten.

Jouw gedachten maken verhalen in je hoofd. Ze kunnen je meenemen naar allerlei situaties in de toekomst. Dit heb je vaak niet eens in de gaten. Onbewust zit je weer met je gedachten bij iets waar je op dat moment helemaal niet mee bezig wilt zijn. Probeer meer bewust te zijn van je gedachten. En als ze naar de toekomst zijn gedwaald, stuur ze dan weer terug naar het nu. Wat ben je “nu” aan het doen. Benoem dat voor jezelf. Bijvoorbeeld ik ben de was aan het doen, of ik ben aan het autorijden. En ga die handeling heel bewust ervaren. Je gedachten kunnen niet op twee plekken tegelijk zijn. Dus als jij je ze steeds weer terugstuurt naar het nu ben je minder bezig met zorgen maken in de toekomst.

Samenvatting 

De bovengenoemde 2 tools kun je inzetten voor meer rust in je hoofd.

1. Bedenk naast je slechtste scenario ook wat de beste uitkomst zou zijn en hoe voel je je daarbij?

2. Ga niet mee met het verhaal van je gedachten. Stuur je gedachten steeds weer terug naar het nu.

 

Wil je hier meer over weten? Volg dan één van mijn online cursussen of maak hier een afspraak voor een gratis informatie gesprek. Ik help je graag verder.